Goed om te weten

       

Er is weer veel te doen in Wijk deze zomer, bekijk de agenda

Geniet van de rust. Vanaf 22.00 uur dient de generator uit te staan.

Zowel de haven als de website zijn nog volop in ontwikkeling. We houden u op de hoogte.

Wijkse haven, passantenhaven Wijk bij Duurstede

 Recreatievaart

Welkom in de Wijkse Haven. U bevindt zich direct aan het pitoreske centrum van Wijk bij Duurstede.

Lees meer...

Brood en Spelen Wijk bij Duurstede

Beroepsvaart 

Aan de westzijde van de haven bevindt zich de beroepskade. Beroepsschippers hebben hier een kade van 100 meter tot hun beschikking. Reserveer tijdig via onze online reserveringssysteem.

Reserveer online uw ligplaats

 Kijk op Wijk

Wijk bij Duurstede is een gezellige stad met veel kunst, cultuur, evenementen en een theater. Het winkelaanbod is gevarïeerd en omvat veel speciaalzaken. Tevens bied de horeca voor ieder wat wils.

Kijk hier voor meer informatie.

Lekkodagen 2019 van 27 september tot maandag 30 september

evenementen.jpgvrijdag 14 juni 2019 09:34

Traditiegetrouw zijn de Lekkodagen in het laatste weekend van september. De haven is van vrijdagmiddag 27 september 12.00 uur tot maandag 30 september 12.00 uur weer het domein van de deelnemers. Lekkodagen is één van de mooiste maritieme evenementen van Nederland voor historische binnenvaartschepen.

Lekkodagen is een initiatief van enkele mensen die oude tijden willen laten herleven in de oude gemeentehaven van Wijk bij Duurstede. Zij organiseren jaarlijks een evenement voor uitsluitend historische schepen. Onder historische schepen wordt verstaan schepen die het beeld bepaalden op de Hollandse wateren zo in de eerste helft van de vorige eeuw.

Cultureel erfgoed 

Er zijn heel veel verschillende typen schepen, die de afgelopen eeuwen in samenhang met hun vaargebied ontwikkeld zijn. Dit is ons maritieme erfgoed dat zo goed past bij het gebouwde cultureel erfgoed van Wijk. Vrachtschepen als tjalken, klippers en aken, sleepboten of vissersbootjes als zalmschouwen, ze mogen niet ontbreken in het stadsgezicht van Wijk bij Duurstede.

De haven was vroeger een kaal industriegebied met zandoverslag en betoncentrale. Sinds 2005 –toen de industrie vertrokken was- is de Wijkse Stadshaven omgetoverd tot het visitiekaartje van Wijk bij Duurstede. Nergens is het beeld van een dichtbebouwd stadje, verscholen achter een hoge walmuur en omringd door een weids rivierenlandschap, beter te zien dan hier. Er is een grote steiger voor historische schepen, terwijl moderne pleziervaart aan een drijvende steiger kan afmeren. Waar vroeger hoge bergen zand lagen zijn nu groene uiterwaarden.

14e editie

In 2006 zijn de Lekkodagen voor het eerst georganiseerd. Sindsdien zijn ze uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd evenement, gewaardeerd door het publiek maar ook door de deelnemers. Het publiek komt in contact met ons maritiem erfgoed, van zeilend vrachtschip tot sleepboot. Voor jong en oud een belevenis. Bij de deelnemers staat de schippersmaaltijd hoog aangeschreven. Het is voor velen een reünie van oude bekenden of een kennismaking met mensen die dezelfde passie delen..


Het is leuk om te zien hoezeer de jeugd geïnteresseerd is in de techniek van de stoomboot Jan de Sterke en de oude scheepsmotoren die nog aanwezig zijn in veel van de schepen. De motoren zijn groot en de techniek is hierbij duidelijk zichtbaar. Veel schippers laten hun motor draaien en gunnen een kijkje in de machinekamer. Op de Jan de Sterke kun je meevaren en krijg je uitleg over de werking van de stoommachine.

Shantyfestival

Op zaterdag wordt het evenement versterkt door het shantyfestival, met vanzelfsprekend optredens van het Wijkse shantykoor 'Rijn en Lek'. Op de zondag komen historische tractoren, waaronder de oer-tractor 'Lanz Bulldog . Het shantyfestival is uitgegroeid tot een van de grootste van Nederland. Allemaal publiek dat houdt van zeemansliederen en natuurlijk van schepen!

« Terug